Dolar 32,5607
Euro 34,8793
Altın 2.437,16
BİST 9.712,21
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Afyon 22°C
Açık
Afyon
22°C
Açık
Cum 25°C
Cts 25°C
Paz 23°C
Pts 22°C

Toksik ilişki ve Sen

Psikolojik Danışman / Çift Terapisti Selva FİLİZ; haftalık köşe yazıları ile afyonhaberhatti.com'da İletişim ınstagram: @psikolojik.danselvafiliz
1 Haziran 2021 20:53
1.685
A+
A-

Toksik ilişkiler, temelinde yaşamımızı olumsuz yönde etkileyen ve hayatımıza duygusal tatminden çok zarar veren bireylerle kurduğumuz ilişki tarzıdır. Bazen etrafımızdaki insanlarla birlikte olmaktan keyif almadığımızı ve onlarla birlikte olmak istemediğimizi hissedebiliriz. İşte tam bu noktada sorgulamamız gereken en önemli şeylerden biri yaşamımızda toksik bir ilişkinin olup olmadığıdır. Toksik ilişkiler yaşamımıza mutsuzluk verdiği gibi birlikte olduğumuz kişiden uzaklaşmamıza da sebep olabilir. Bu ilişki türünün gelişmesinin temel sebeplerinden biri çiftlerin birbirlerini çok sevmesine rağmen hayat görüşü, düşünceleri, değer yargıları gibi konularda ciddi anlamda zıtlıklar yaşamalarıdır.

İlişkilerimizi değerlendirirken objektif olmak her ne kadar zor olsa da ruh sağlığımız açısından objektif değerlendirme oldukça önemlidir.

Peki Toksik İlişkilerin Belirtileri Neler?

  • Olduğunuz gibi davranamamak

Olduğunuz kişi biricik ve özeldir. Eğer ilişkinizde kendiniz olduğunuz için kabul görmüyor ve sürekli olmadığınız bir kişi şeklinde davranmaya çalışıyorsanız bir problem var demektir.

  • Kendinizi rahat hissedememek

Birlikte olduğunuz kişi ile vakit geçirirken keyif almak, sevildiğinizi hissetmek en temel ihtiyaçlarınız. İlişkide bu ihtiyaçlarınız karşılanmıyorsa ve huzursuzluk hissetme hali ile çok sık karşılaşıyorsanız bu huzursuzluğun sebeplerini araştırma vakti gelmiş demektir.

  • Sürekli suçlanmak

Kötü giden bir günde ya da yaptığınız en ufak hatada “hepsi senin suçun” tarzında cümlelerle karşılaşmak toksik bir ilişkinin en belirgin özelliklerinden biri.

  • Eleştirilmek

Eleştiriyi yapıcı eleştiri ve yıkıcı eleştiri olmak üzere iki şekilde değerlendirebiliriz. Yapıcı eleştiri kendinizi kötü hissettirmeyen sizi bir adım daha ileriye taşıyabilecek olan eleştiri tarzıdır. Yıkıcı eleştiri ise kendinize olan güveninizi sarsan, mutsuz ve değersiz hissettiren bir eleştiri tarzıdır. Toksik ilişki tarzının içerisinde bolca yıkıcı eleştiri ile karşılaşma ihtimaliniz çok yüksek. Yıkıcı eleştiri örnekleri; “sen zaten yapamazsın”, “senin yaptığında anca bu kadar olur”, “elinden de bir iş gelmiyor”.

  • İzin alma gereği hissetmek

Her yetişkin birey kendisine göre doğru ya da yanlışlar belirler yani kuralları vardır. Bu görüşler çerçevesinde yaşamını sürdürür ve seçimlerini yapar. İlişki içerisinde her iki tarafın seçimleri noktasında bazı durumlarda orta yol bulmaya çalışmak gerekir fakat birey kendi doğru ve yanlışlarını uygulamak için karşısındaki kişinin onay vermesini bekliyorsa burada devreye ödün vermek girer. Yani yapmak istediğiniz şeyler konusunda sürekli partnerinizden izin almak durumunda kalıyorsanız sağlıksız bir ilişkinin sinyali size doğru koşuyor demektir.

  • Yaşamınızdaki diğer bireylere vakit ayıramamak

Partneriniz sürekli ilgi bekliyorsa, yaşamınızı ona göre biçimlendirmenizi istiyor ve kendi dışında kimse ile vakit geçirmenize tahammül edemiyorsa tüm bunların sonucunda sevdiklerinize vakit ayıramaz hale geldiyseniz mutsuz bir birey olma yolunda ilerliyorsunuz. İlişkinizi gözden geçirmeye ihtiyacınız var.

Belirtiler ilişkinizin içerisinde karşılaştığınız durumlarsa acilen ilişkinizi gözden geçirip değişim yolunda adımlar atmanız gerekmektedir. Partneriniz değişim yolunda adım atmak istemiyor ve size kulak vermiyorsa daha fazla kendinizi mutsuz bir birey haline dönüştürmeyin çünkü çok değerlisiniz.

Sevgilerimle…

Selva Filiz

 

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.