Dolar 32,4010
Euro 34,7830
Altın 2.397,65
BİST 10.208,65
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Afyon 15°C
Hafif Yağmurlu
Afyon
15°C
Hafif Yağmurlu
Cts 13°C
Paz 16°C
Pts 19°C
Sal 22°C

Öfke Kontrolü

Psikolojik Danışman / Çift Terapisti Selva FİLİZ; haftalık köşe yazıları ile afyonhaberhatti.com'da İletişim ınstagram: @psikolojik.danselvafiliz
4 Mayıs 2021 13:38
1.417
A+
A-

Öfkeyi Kontrol Etmek İçin Anlamak Gerek !

Öfke, her ne kadar bilindik bir duygu gibi görünse de aslında anlamakta ve tanımakta bir o kadar zorlandığımız duygumuzdur. Kısaca engellenme, incinme ya da tehdit gibi durumlar karşısında ortaya çıkan saldırganlık tepkisini kapsayan duygudur. Tanıma ve anlama noktasında problem yaşadığımızda öfke duygumuzu sağlıklı bir şekilde ortaya çıkartamıyoruz. Öfke normal ve sağlıklı bir duygudur. Öfke kontrol problemi yaşayan bireyler için problem öfkenin varlığı değil, ortaya çıkma biçimidir. Yani öfke yıkıcı bir hal aldığında ve saldırganlaştığında sağlıksız bir hale gelmiştir diyebiliriz.

Öfke yıkıcı bir hal almaya başladığında günlük yaşamımızın kalitesi de aynı oranda düşmeye başlar. Öfkenin yıkıcılığı sadece etrafımızdaki kişilere zarar vermek olarak düşünülmemelidir. Öfke kontrol problemi yaşayan bireylerin kendilerine de zarar verme eğilimleri vardır. Öfkelendiğinizde etrafınızdaki nesneleri fırlatma, eşyaları tekmeleme, sesi aşırı yükseltme, kapı, duvar, cama yumruk atma gibi davranışlar öfke kontrol problemi ile karakterize edilebilir.

Öfkeyi Kontrol Edememenin Sebepleri

-Öncelikli olarak öfke öğrenilen bir süreçtir. Yaşam dönemlerinizi gözden geçirin. Özellikle çocukluk dönemlerinizde ebeveynlerinizden öğrendiğiniz öfkeyi yıkıcı şekilde yaşamanıza davetiye çıkaran davranışlarınız var mı?

-Birine sinirlendiğinizde kendinizi ifade edememek ve anlaşılmadığınızı hissetmek öfkeye yol açar. Kendinizi ve duygularınızı ifade etme noktasında problem yaşıyor musunuz?

-Öfke günlük yaşamda “işinize yarıyorsa” davranışsal tutumlarınıza yerleşmeye başlar. Örnek; Bir anne bağırdığında ve çok fazla öfkelendiğinde çocuğunun odasını topladığını ve dağıtmadığını fark ettiğinde öfkesinin işlevsel olduğunu düşünüp bundan sonra isteklerini yaptırma noktasında sürekli öfkesine başvurması.

-Öfkeyi bastırmak dışarı çıkarken daha yıkıcı bir şekilde çıkmasına sebep olabilir. Bastırılan öfke kaynağı dışında farklı bir kişiye yönlendirilebilir.

-Öfke kontrol problemi travma, kaza, afet gibi durumların arkasından daha belirgin şekilde ortaya çıkabilir.

Öfkeyi Kontrol Ederken Kullanılabilecek Yöntemler

-Nefes egzersizleri ile gevşemek.

-Çok öfkeli iken problem durumu hakkında konuşmayıp biraz sakinleşmeyi beklemek.

-Farklı duygular öfke ile ortaya çıkarılabilir. Öfkenin altındaki gerçek duyguyu tespit etmek.

-Yaşanan olayları farklı bakış açıları ile görmeye çalışmak.

-Öfkeyi ifade etme noktasında alternatifler oluşturup işlevsel ve sağlıklı olana yönelmek.

Sevgiyle kalın öfkeyle değil…

 

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.